2019. dec.
12.
Kultúra (Jobbszél)

Liberálisék világa, Gothár Péter ügye kapcsán...
Nincs új a nap alatt.
Az alábbi írás 2014. október 15-én jelent meg a Demokrata Jobbszél rovatában.

A főiskolán nagy lendülettel folyt a színészképzés. A hallgató – fiatal, kedves lány, tiszta arccal és nyitott szívvel – az instrukciókra figyelt.

– Nem jó! – ordította a rendező. – Tele van már a micsodám ezekkel a naiv, jólelkű pillantásokkal. Legyél már egy kicsit romlott! Rúgjál be! Vagy szerezzek neked drogot? Az igazi művészet ott kezdődik, ahol ez a kispolgári magatartás véget ér. Lefogadom, hogy még szűz vagy. Mi? Hát tessék elveszíteni! Apácának akarsz szerződni vagy színésznőnek? Tessék! Felmegy Zsanett is a színpadra. Helyzetgyakorlat. Leszbikus pár az első randin, miután megittak fél üveg konyakot. Gyerünk!

– Csak ilyen szerepek vannak, tanár úr?

– Ne nyafogj, kisanyám, az élet ilyen. Mocskos. Ráadásul a politika is rászállt a szabad művészekre! Egyre nehezebb nekünk. Még próbálunk felszínen maradni, de iszonyúan elnyomják a hozzám hasonló liberális művészeket. Meséltem is a múlt héten Berlinben annak a párizsi direktornak, akinél jövő hónapban rendezni fogok, hogy ha nem rendeznék Pesten három darabot, nem szerepelnék hetente a kereskedelmi csatornák műsoraiban és nem volna rovatom két internetes portálon, akkor egyáltalán nem jutna el az én liberális üzenetem azokhoz, akik ezt szomjazzák. Akkor csak a klerikális-hazafiaskodó dilettánsok amatőr meghunyászkodásaiból ítélnék meg a magyar kultúrát. Ezért is szólaltam fel az Európai Parlamentben, és ezért írtam alá azt az ENSZ-hez intézett petíciót, amiben kifejtjük, hogy nálunk a liberális alternatívának nincsen terepe. Mert ez egy élhetetlen ország, és ezt kell bemutatnunk: szenny, kloáka, elcseszett életek, diktatúra, reménytelenség.

– Én nem ilyen darabokban, nem ilyen színházban akarok játszani…

– Akkor mi az anyád p…ját keresel itt? Tünés! És gondoskodom róla, hogy Magyarországon ne állhass színpadra. Hülye liba. Na, gyerünk tovább! Következő helyzetgyakorlat: részeg magyar bakák levizelik a nemzeti zászlót. Még hogy nem ilyen színház… – dünnyögte.