2020. jan.
19.
Életút (Jobbszél)

Amikor Dobrev Klára osztja az észt...


(...) "Clara nagy álma az egységes Európa.
-Végső soron Hitler is ezért dolgozott - válaszolta egy újságíró kérdésére."

Miután a náci ideológia világszerte megbukott, és bebizonyosodott, hogy a nemzeti szocializmus emberek tízmillióinak haláláért, országok és népek megnyomorításáért felelős, Németországban lezajlott az 1945-ös rezsimváltás. Joseph Goebbels, az előző rendszer meghatározó politikusa visszavonult a közélettől, és Berlin előkelő negyedében, Charlottenburgban telepedett le feleségével és hat gyermekével. A házat egyébként korábban egy zsidó családtól kobozták el.

Goebbels napjai békés jólétben teltek, lányait sorra férjhez adta. Hedwig Johanna (aki két szent nevét is viselte) hozzáment egy spanyol falangistához, Pedro Lopezhez, aki hozzájuk is költözött.

Az alig 165 centi magas, ezért aprónak is csúfolt Goebbels idős korában még örülhetett az unokának: Hedwig és Pedro frigyéből 1972-ben megszületett Clara, aki később egy ambiciózus férfit választott társául, Franzot.

Franz az NSDAP utódpártjának, az NSDP-nek az elnöke volt sokáig, még a kancellári posztot is betöltötte, de amikor fény derült politikai és köztörvényes bűneire, le kellett mondania. Kilépett az NSDP-ből és új pártot alapított Demokratische Koalition néven.

A családi hagyományokat követve végül a Goebbels-unoka is politikai pályára lépett, és az 2019-es európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett. A határozott nő imázsát remekül alkalmazó Clarát ovációval fogadták a liberális frakcióban. Noha néhány zsidó szervezet tiltakozott, de „a nagyapám tetteiért nem felelek” felkiáltással ezeket hárította. Mellesleg bocsánatot sosem kért, és nem tagadta meg felmenőit, azt meg egyenesen nevetségesnek tartotta, hogy ki kellene költöznie a Charlottenburgi villából.

Joseph Goebbels azt már nem érhette meg, hogy unokáját még az Európai Parlament alelnökének is megválasztották. (Bár a Clara Lopez névből sokan talán nem tudták róla, ki is valójában.)

Clara nagy álma az egységes Európa. „Végső soron Hitler is ezért dolgozott”, válaszolta egy újságíró kérdésére.