2018. márc.
07.
Humor (Jobbszél)

A neves humorista londoni vendégszereplésén nyilatkozott a nyugati sajtónak. Előadása gerincét az Orbán-paródiák tették ki, ezekből a szövegekből az angol riporter számára világossá vált, hogy Magyarországon félelmetes diktatúra tombol, amit egy őrült irányít, végromlásba döntve nemzetét, Európát és a világot.

– A rettenetes hazai elnyomásból menekült ide a szabad világba? – kérdezte a riporter az autogramokat osztogató komédiást.

– Most csak erre a fellépésre jöttem, de ha semmi sem változik, bizonyára el kell gondolkodnom a menekülésen. Erről sokat beszéltünk otthon a többi dumaszínházassal.

– Jól sejtem, hogy ők már börtönben vannak?

– Nem, hakniznak valahol Pesten. Az illiberális diktatúra fojtogató légkörét figurázzák ki, ahogyan én is teszem naponta fél héttől, vasárnap matinén is. Érthető, ha erre jelentős kereslet van, hiszen Magyarországon mindenkinek félnie kell, aki felvállalja a véleményét. Ezért az emberek nem is merik elmondani, mit gondolnak a kormányról, a miniszterelnökről vagy az oligarcháiról. Én ezeket kimondom, a nézők azonosulnak vele, együtt rettegünk, ez az élmény a garancia a sikerre.

– Az ön hitelességét tehát éppen a diktatúra léte adja. Hiszen azért hallgatják sokan, azért hívják szerte az országban és külföldre is, azért készítem én is az interjút, mert szembe mer szállni a zsarnokkal.

– Igen, mert ha nem volna elnyomás, ha nem fojtanák bele a szót az emberekbe, ha nem kellene félni a gondolataink kimondásától, ha nem kellene rettegnünk a hatalom bírálatától, akkor nem tudnék ennyi fellépést vállalni, mert a kutya sem volna kíváncsi rá, amint kigúnyolom a diktátort, aki mindenkibe belefojtja a szuszt.

– Köszönjük, hogy elmondta. A szabad világ drukkol önnek és társainak, hogy győzzék ezt a rengeteg előadást, haknit, interjút, tévéfellépést, amiben leránthatják a leplet erről az ördögi rendszerről. Amíg tiltva lesz a szabad szó, addig sikeresek és népszerűek lesznek azok, akik felvállalják a véleményüket.