2019. dec.
01.
A szerződés (novella)

A  SZERZŐDÉSLionel Messi visszautasíthatatlan ajánlatot kap...


A kétszintes villa kertjéből a tengerre gyönyörű panoráma nyílt. A sziklák határolta öbölben hatalmas jachtot himbáltak a hullámok. A ház hátsó teraszán a tulajdonos üldögélt koktélját szopogatva, mellette fiatal felesége a nyugágyon hevert. A füves parkban hat év körüli kisfiú focizott; a Barcelona labdarúgó csapatának 10-es számú mezét viselte, szabályos nadrágot, sportszárt, futballcipőt. Lelkesen kergette a bőrlabdát, nagyokat rúgott bele, s közben közvetítette saját magát.

- Messi lő, gól!

Tiszteletkört futott a pálmafák között, aztán meghajolt a terasz felé, ahol az apja tapsolt elismerően.

- Szegény Bobby – sajnálkozott az asszony, és feltolta a napszemüveget a hajára. – Nem unalmas neki így egyedül?

- Hozassak neki gyerekeket a faluból, darling? – kérdezte a papa. – Egy egész focicsapatot?

- Akkor szegény alig jutna labdához. Nem, nem, bőven elég lesz egy is. De valami komolyat. Itt van ez a Messi vagy hogy hívják. Bobby megőrül érte. Nem gondolod, hogy szívesen játszana ezzel a fickóval?

A férfi elgondolkodva nézte az újabb gólt, és az azt követő ünneplést. Döntött.

- Felhívom az ügyvédemet, lépjen kapcsolatba az ügynökével.

A szerződést néhány hét alatt sikerült nyélbe ütni. A Barcelona olyan visszautasíthatatlan ajánlatot kapott, hogy hajlandó volt szerződése lejárta előtt elengedni az argentin játékost. Egy hónappal a fenti beszélgetést követően a park mögött leszállt a milliomos különgépe, és kiszállt belőle Lionel Messi. Bemutatták Bobbynak, aki az ünnepélyes alkalomra a Messi feliratú 10-es mezben jelent meg. Kezet fogtak, s még aznap délután le is játszották az első meccset.

A futballistának naponta kétszer egy órát kellett Bobby rendelkezésére állnia, sőt a papa külön kérésére három mérkőzésből legalább kettőt el kellett veszítenie. Ehhez arra volt szüksége, hogy a legnagyobb helyzetekben is a kisméretű kapu fölé lőjön. Messi hamar rájött, hogy ha elég magasra rúg, eltalálhatja a kókuszpálmák csúcsait. Ettől kezdve arra törekedett, hogy egyetlen lövéssel minél több kókuszdiót vadásszon le.

Mivel ezt senki sem tiltotta meg, az ex-barcelonás nyilatkozhatott a sajtónak.

- Nézze, rövid a labdarúgó pályafutása – mondta egy helyi újságírónak Messi. – Rövid idő alatt kell megalapozni a későbbi életünket is. Én máshoz nem értek, tehát igyekszem a fociból a lehető legtöbbet kihozni. A Bobbyval való játék nagy kihívást jelent, amellett annyit keresek, amennyit sem a Barcelona, sem bármely más európai élklub nem tudna fizetni. Úgy érzem, a helyemen vagyok, elégedett lehetek a körülményekkel. A szerződésem szerint évente öt válogatott mérkőzésre el kell engedniük, ámbár ha ott – mondjuk a vb-döntőn – megsérülnék, jelenlegi tulajdonosomat kártérítés illeti meg. De bocsásson meg, mennem kell.

Azzal ruganyos léptekkel kiszaladt a gyepre, ahol Bobby már várta. A teraszról üdvrivalgás köszöntötte a játékosokat; a mama tapsolt és éljenzett.