2024. jún.
10.
Versbe szedett nemzetárulás

Markó Béla, aki trónörökös korában költő volt, majd az RMDSZ elnöke lett, és ebben a minőségében éveken keresztül asszisztált a kisebbségi magyarság jogainak csorbításához. A reményt keltő Ceausescu-buktatás és a román rendszerváltás után semmilyen eredményt nem ért el az autonómia ügyében. Tevékenysége a többségi társadalomnak és a mindenkori román hatalomnak való megfelelésben (merjünk kicsik lenni) merült ki. A romániai magyarság lélekszáma ezen idő alatt drasztikusan csökkent, nagyrészt az elvándorlás, az alacsony születésszámok és az asszimiláció miatt is.
 

https://demokrata.hu/blog/versbe-szedett-nemzetarulas-838849/

 

Ungváry Zsolt írása a demokrata.hu-n

2024. jún.
06.
Halandók vagyunk

A Sose halunk meg című film rendezője, Koltai Róbert felelte egyszer arra a kérdésre, hogy „csakugyan sose halunk meg?”, hogy „de, majd, egyszer, és akkor sem mi”.

https://vasarnap.hu/2024/06/03/ungvary-zsolt-halandok-vagyunk-ezert-is-ne-dobaloddzunk-elettel-bekemenet-tompos-katya/Ungváry Zsolt írása a vasarnap.hu-n.
2024. jún.
06.
Bináris

(...)
"– Én nem tudok egyértelmű választóvonalat húzni ember és állat között – nyilatkozta a külvárosi kocsma csaposa. – Némelyik vendégem ebben a kérdésben határozottan nem számít binárisnak."

https://demokrata.hu/velemeny/binaris-833705/
Ungváry Zsolt Jobbszél-jegyzete a Demokratában és a demokrata.hu-n.

Oldal:  1 [2] 3 ... 395 396 397